Lite humor livar upp vardagen!
Information om könsherpes

Tyvärr är det mycket vanligt med könsherpes idag. Vill man skydda sig är kondom det bästa alternativet. Har man en gång fått viruset i kroppen försvinner det aldrig, vilket gör att man måste vara observant så att man inte smittar någon annan. En viktig detalj att känna till är också att munherpes kan överföras till könsorganen via oralsex.

Om man fått herpes visar sig oftast symptomen inom sju dygn, men det som är besvärligt är att ganska många inte får några symtom alls.

Oroad över könsherpes?
Är du osäker på om det är könsherpes du fått, kan man ta ett test. Det går enkelt att beställa hem ett via nätet om du inte vill besöka vårdcentralen.

Vanliga symtom är ömhet, svullnad, klåda, smärta, känsla av växling mellan varm och kallt, smärta när man kissar och det kanske mest konkreta; blåsor eller till och med sår. Man kan även få besvär vid ändtarm, urinrör osv, eftersom hela underlivet har nerver i hela systemet.

När söker man vård?
Det är bra att söka vård första gången man fått könsherpes så att man får rätt behandling och information hur man ska sköta det, samt hur man ska bete sig vid sex.

Eftersom blåsor är mycket smittsamma ska man inte utsätta andra för smittan. Har din partner redan herpes, spelar det ingen roll. Dock vill man troligen inte själv ha sex om man har ont av problemet.

About

Categories: Övrigt